töltött káposzta


Töltött káposzta receptje (6 főre) kezdő háziasszonyok számára hozzávalókkal, elkészítési és tálalási útmutatóval. Elkészítési idő 2 óra 20 perc.
Töltött káposzta

Hozzávalók (6 főre):

12 savanyú káposztalevél
1,2 kg savanyú káposzta
5 dkg füstölt szalonna
2 evők. olaj
1 evők. vöröshagymakrém
1 kisk. fokhagymakrém
1 evők. pirospaprika

1 kisk. majoránna
1 evők. finomliszt
1 mk. Erős Pista vagy csípős Piros Arany

a töltelékhez:
10 dkg fényezetlen „A” rizs
60 dkg sertéscomb vagy - lapocka
1 kisk. vöröshagymakrém
fél kisk.  fokhagymakrém
2 evők. olaj
1 tojás
őrölt fekete bors, majoránna
1 evők. pirospaprika

a tálaláshoz:
tejföl

Töltött káposzta elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el, amihez a rizst 2 deci vízben, csipetnyi sóval megfőzzük. A húst ledaráljuk. A vöröshagyma- és a fokhagymakrémet az olajon megfuttatjuk, a húshoz adjuk. A kihűlt rizst és a tojást belekeverjük, kb. fél evőkanálnyi sóval ízesítjük, megborsozzuk, a majorannával meg a pirospaprikával fűszerezzük.
A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük.
A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy le legyenek túl hosszúak. A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kevergetve kisütjük; ha szalonna nélkül készítjük, akkor 4 evőkanál olaj kell hozzá. A vöröshagyma- és a fokhagymakrémet rányomjuk, megfonnyasztjuk. A pirospaprikával meghintjük, majd az aprókáposztát belekeverjük. Kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a majorannával fűszerezzük.
A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és annyi vízzel (kb. 6 deci) öntjük föl, amennyi majdnem ellepi. (A káposztát füstölt hús zsírtalanított főzőlevében is főzhetjük (víz helyett), de akkor nem kell sózni.) Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfövő levet folyamatosan pótoljuk.
Amikor kész, a töltelékeket a lábasból kivesszük. A lisztet kb. 1,5 deci hideg vízzel simára keverjük, az apró káposztát ezzel a habarással sűrítjük, az Erős Pistával tüzesítjük, pár percig főzzük. A töltelékeket visszarakjuk a tetejére. Tálaláskor a töltött káposztához tejfölt kínálunk.

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 571 kcal